Intelepciune romaneasca !

by

S-a tot vorbit de acele animalute care dau tarcoale cosurilor de gunoi din cartierul Racadau (Brasov ). Din cand in cand acestea au atentat si la siguranta oamenilor care incercau sa se apropie prea mult de ele. Hai sa fim seriosi , doar n-or sta ca la dentist atunci cand un stupid se gaseste sa mangaie cu un betisor blana ursuletului sau cand cineva incearca sa il ia in brate pentru a face o fotografie memorabila impreuna cu acesta . Pana la urma lucrurile s-au calmat deoarece , romanul fiind un om intelept , a tras repede o concluzie spunand ca ursii atacau pe cine le statea in cale pentru ca acestia nu erau obisnuiti cu omul ca si animal !

Buna dimineata tuturor !

Nu cred ca sunt minus 18 grade cate spun cei de la meteo in zona noastra dar oricum e foarte rece .

O zi mare in calendarul crestin ortodox roman. Astazi sarbatorim Boboteaza , zi in care se sfintesc apele. N-am inteles niciodata de ce trebuie sa te arunci in raurile inghetate pentru a prinde crucea aruncata de preot . Tot astazi se sfarsesc si sarbatorile dedicate Craciunului si Anului nou. Hai sa vedem ce spune traditia despre aceasta sfanta zi.

Biblia vorbește despre Ioan Botezătorul, considerat înaintemergatorul lui Iisus Hristos, care propovăduia venirea acestuia, îndemnând pe iudei la pocăință. Îmbrăcămintea lui Ioan era foarte simplă, facută din par de cămilă; el purta o cingătoare de piele împrejurul mijlocului și se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică. Icoanele au pastrat de-a lungul timpului această imagine, înfățișându-ni-l pe Botezător ca pe un pustnic cu părul lung și barbă aspră. Considerându-l proroc, locuitorii din Ierusalim și din întreaga Iudee se strângeau în jurul lui pentru a-i asculta cuvintele și mai ales pentru a fi botezați de el în râul Iordan.

Ioan le cerea, înainte de a-i boteza, să-și marturisească pacatele și să se pocăiască, spunandu-le că el îi botează doar cu apă, dar cel ce va veni după el (adică Iisus) îi va boteza cu Duh Sfânt și cu foc. Vestind venirea lui Iisus Hristos, Ioan spunea că acela este mult mai mare și mai puternic decât el.

Sfânta Evanghelie ne povestește că și Iisus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan, care, văzându-l, a spus: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica păcatul lumii”. Și, ieșind Iisus din apa Iordanului, „cerurile s-au deschis și Duhul lui Dumnezeu s-a vărsat pogorându-se ca un porumbel și venind peste El. Și glas din ceruri zicand: Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.
Boboteaza este deci una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru creștini. De obicei, în această perioadă este foarte frig în România, de aceea este des folosită expresia „gerul Bobotezei”. Poporul român a păstrat multe tradiții în legatură cu această zi. De exemplu, în localitățile așezate pe malul unui râu, pe malul Dunării sau chiar pe țărmul mării, se obișnuiește că preotul, cu ocazia slujbei care se face acum, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva flacăi curajoși pentru a o aduce înapoi. În toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă (apă sfințită), cu care „botează” apele, oamenii, animalele și casele.
În tradiția populară românească, Boboteaza este și o sărbătoare dedicată purificării naturii, și mai ales a apelor, de forțele râului. Acum se colinda, se prevestește cum va fi vremea în noul an, sau cum va fi recolta. Se crede ca în aceste zile animalele vorbesc, capătând puteri neobișnuite. Peste obiceiurile creștine ortodoxe de sfințire a apelor sau de scufundare a crucii s-au suprapus și multe practici păgane, cum ar fi afumarea grajdurilor și a vitelor pentru alungarea duhurilor rele din acestea, aprinderea focurilor pe camp sau colindele însoțite de tot felul de strigături și zgomote. Toate acestea au în general un rol de curațire și de îndepartare a răului. Tradiția ortodoxă cere ca acum să se mănânce piftie și grâu fiert și să se bea vin roșu.

Tot astazi , crestinii il vor primi pe preot in casele lor pentru a le sfinti locuintele.
Pentru cei interesati , in blocul 8a parintele Lungoci va veni intre orele 14 si 16 .

Asa cum va spuneam aseara , ziua de astazi va fi una plina pe blog de bloc . Peste o ora si ceva voi publica urmatorul articol unde veti putea viziona imagini de la sarbatoarea dintre ani. Pe curand !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: