Izvorul parintelui Arsenie.

by

„Cine va bea din apa pe care Eu i-o voi da, nu va mai inseta in veci, caci se va face in el izvor de apa curgatoare, pentru viata vesnica”

Buna dimineata ! Nu imi vine sa cred ca dupa atatea zile cu temperaturi ridicate , astazi parca ne apropiem de iarna ,nu de toamna. Dumnezeu a binecuvantat si pamantul caci toata noaptea a plouat in Tara Fagarasului.
Acea propozitie cu care mi-am inceput comentariu de dimineata in aceasta ultima duminica de august , am gasit-o scrisa pe o piatra linga izvorul parintelui Arsenie de langa manastirea Brancoveanu de la Sambata de sus.

Parintele a vietuit in Manastirea Brancoveanu intre anii 1940-1948. Tot in aceasta perioada s-a amenajat si locul numit „La izvor”, cunoscut astazi sub numele de „Izvorul Parintelui Arsenie Boca”. In vremea petrecerii parintelui Arsenie Boca la Sambata de Sus, lumea nu incapea in aceasta poiana din jurul izvorului. Veniti pentru spovedit, ori pentru vreun sfat, pentru a-l cunoaste, ori numai pentru a-l vedea, crestinii se adunau cu miile.

Parintele Arsenie Boca s-a nascut in localitatea Vata de Sus, in judetul Hunedoara, la data de 29 septebrie 1910. Parintii acestuia au fost Iosif si Cristina Boca. In urma Botezului, el a primit numele de Zian. Urmeaza cursurile de la Liceul National Ortodox „Avram Iancu” din Brad. In anul 1929 se inscrie la Institutul Teologic din Sibiu, iar in anul 1939 termina Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, intrand mai apoi in obstea de la Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus.


La numai doi ani de la intrarea in monahism, in anul 1942, calugarul Arsenie este hitotonit preot si staret al Manastirii Brancoveanu. In anul urmator, el isi sapa o pestera in munte, numita astazi Chilia Parintelui Arsenie Boca, aflata la izvorul vaii Sambata.

Peisajul este deosebit, apa are propietati tămăduitoare si linistea sufleteasca rasplateste osteneala turistului.Te lasi imbaiat de pacea tulburatoare a locului, incarcata cumva de o sfintenie nedefinita, plutind, si ea, printre brazi. Linişte iar, si pace racoroasa.Am simţit această „pace răcoroasă” de câte ori am ajuns acolo, iar apa izvorului este minunată. Mulţi oameni din împrejurimi consumă doar apă de aici. Vin, îşi fac provizii, iar când li se termină vin iar.
Cu ajutorul unui credincios care a amenajat cu forte proprii imprejurimirile izvorului si care se ocupa zilnic de curatenia si intretinerea acestuia ,acest taram sfant a devenit foarte cautat de pelerinii care vin din toate zonele tarii.

Reclame

Un răspuns to “Izvorul parintelui Arsenie.”

  1. lawrence Says:

    Foarte frumoase locurile astea al enoastre. E mult mult mai frumos tot ce avem noi decat ce au orezarii astia mici si galbeni pe aici…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: