S-a intamplat intr-o zi de marti !

by

Creştinii îi prăznuiesc azi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Sfântul Petru era pescar, iar, când l-a întâlnit pe Iisus, acesta l-a chemat spre a deveni „pescar de oameni”. Când Hristos a fost prins, Petru s-a lepădat de El. După Înviere, Iisus îl resta­bileşte în apostolat. În ultima parte a vieţii a pro­povăduit la Roma, unde a fost martirizat pe cruce. Sfântul Pavel a luat parte la uciderea Sfântului Şte­fan, fiind aprig prigonitor al Bi­sericii. Pe drumul Damascului i s-a arătat Hristos, care l-a mustrat şi i-a spus că l-a ales „Apostol la Neamuri”. Pa­vel s-a convertit, apoi s-a retras vreme de trei ani în pustiul Arabiei, pentru meditaţie.
Sânpetrul de Vară, divinitate care indică în Calendarul popular miezul verii agrare şi perioada secerişului, a preluat data de 29 iunie şi numele Sfântului Apostol Petru din Calenda­rul creştin. În Panteonul românesc, Sânpetru de Vară este despărţit de fratele său, Sânpetru de Iarnă, patron al lupilor, de aproximativ o ju­mătate de an. În tradiţiile populare, Sânpe­tru apare ca personaj pă­mântean, dar şi ca divinitate celestă. Se spune că în vremurile imemoriale, când oa­menii erau foarte credincioşi, Sânpetru de Vară umbla singur pe pă­mânt sau însoţit de Dumne­zeu. Adesea, Dumnezeu îl consulta la luarea deciziilor. În povestirile şi snoavele populare, Sânpetru este un om obiş­nuit: se îmbracă în straie ţărăneşti; se ocupă cu agricultura, creş­terea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul; i se întâmplă lucruri hazlii pentru calitatea lui de sfânt (i se fură caii sau boii chiar în vremea aratului, petrece şi joacă la cârciumă, are o drăguţă pescăriţă, se îmbată şi este bătut de oameni); intră slugă la Dia­vol; este iscoada lui Dumnezeu pe pă­mânt şi altele.

Născuţi la 29 iunie
● 1819 – Nicolae Bălcescu, istoric şi scriitor, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Muntenia (m. 1852).

Economie.
Un euro care se apropie galopant de 4,4 lei, salarii tăiate cu 25%, TVA unitară de 24%, preţuri aruncate în aer, inflaţie, şomaj, declin economic. Tăvălugul va porni peste două zile şi va culmina la iarnă, când va fi elimi­nată şi subvenţia la căldură şi fa­cturile la întreţinere se vor dubla.
Moneda europeană a atins un maxim în comparaţie cu leul la ora 09.09, tranzacţionându-se cu 4,3921 lei. Ulterior, a urmat o uşoară apreciere a monedei naţionale, pe piaţa interbancară. Dealerii susţin că banca centrală va interveni pentru a apăra pragul psihologic de 4,40 lei/euro.
Meteo.
Plouă de câteva zile, iar meteorologii au prelungit codul galben de ploi până miercuri, la ora 9.00. Luni noaptea, 48 de localităţi din Moldova au fost grav afectate. Cel puţin şapte persoane au murit, iar 270 de oameni sunt evacuaţi în judeţul Suceava.

Ne reintalnim peste cateva ore pe blog de bloc .

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: