Vuvuzela sau trompeta care a ucis fotbalul.

by


Departe de batranul continent , loc unde de altfel s-a si inventat fotbalul , se desfasoara in aceste zile , campionatul mondial de …… vuvuzele ! Pentru prima data in istoria acestei competitii , balonul rotund a poposit si pe taramuri africane . Cum era de asteptat , noua locatie a fost una plina de imprevizibil chiar daca multe lucruri se cunosteau dinainte. Cand politica se amesteca cu sportul nu poate sa rezulte decat un maladau unde isi au locul si lucrurile rele dar si cele bune. Din pacate , cu toata opozitia organizatorilor acestei competitii , treburile nu au mers tocmai bine inca de la inceputul competitiei . Actorii din teren au fost mai mult preocupati de ce vor mai gasi in vestiar dupa desfasurarea partidei decat de jocul in sine. Deja doua nationale au fost pradate si nu pot sa imi explic de ce la o competitie de acest nivel , masurile de securitate nu fac fata celor certati cu legea. Si cum un rau nu vine niciodata singur , iata ca africanii au reusit sa ne mai faca inca odata sa credem ca aceasta competitie va fi prima si ultima data organizata pe taramul unde fructul oprit nu este marul ci ….. banana !
Sa vorbesc putin si despre Africa de Sud , tara organizatoare a acestei competitii.

Sud-africanii şi-au curăţat marile oraşe de vagabonzi, exilându-i într-un ghetou. Albi sau negri, toţi vor să uite de probleme şi să se bucure în tihnă de fotbal.
Plajele din Cape Town fac din acesta cel mai şic oraş din toată Africa. În marea majoritate a timpului, te crezi în California. Însă la doi paşi pătrunzi adânc în partea întunecată a sărăciei
Poate cea mai exotică alegere a FIFA din toate timpurile, Africa de Sud, ţara gazdă a CM 2010, este încă o ţară a contrastelor puternice, un melanj de culturi şi de culori. Zgârie-norii din Johannesburg, luxoasa staţiune Sun City şi plajele din Durban sunt partea luminoasă, iar oraşele de carton, epidemia de SIDA şi violenţele sunt partea întunecată a Africii de Sud.
Cei 16 ani care au trecut de la căderea apartheidului, regimul segregaţionist impus de albi, au schimbat complet peisajul politic. Nu şi viaţa celor mai mulţi dintre negri, care trăiesc în aceeaşi sărăcie. Foarte probabil, sutele de mii de turişti aşteptaţi luna aceasta să umple noile stadioane nu vor avea contact direct cu realitatea sud-africană.
Sa revenim la fotbal si sa vorbim despre personajul principal al acestei competitii care din pacate nu este un fotbalist asa cum s-ar fi crezut ci o…..vuvuzela !
Numită şi „lepatata” în setswana, este o trompetă de aproximativ 1 metru lungime folosită pe stadioanele din Africa de Sud de către suporteri în timpul meciurilor de fotbal. Originea numelui este în continuare disputată. În limba zulu înseamnă „a face zgomot” — de la „vuvu” —, iar în argou provine de la cuvântul „duş”.
În timpul Cupei Confederaţiilor la Fotbal 2010 din Africa de Sud, FIFA a primit multiple plângeri din partea mai multor televiziuni europene care au solicitat interzicerea vuvuzelei pe stadioane la Cupa Mondială din 2010 din cauza zgomotului produs. Mijlocaşul spaniol Xabi Alonso a cerut de asemenea interzicerea vuvuzelei spunând că zgomotul produs face grea comunicarea şi concentrarea jucătorilor, fără să aducă nimic nou atmosferei.

Peste ani de zile, să zicem în 2030, dacă cineva va urmări înregistrările meciurilor Mondialului sud-african va avea impresia că transmisia s-a făcut extrem de prost. Asta întrucât, în afară de un zgomot ciudat, de parcă mii de muşte ar zbura deasupra stadionului, nu se aude nimic.
Trebuie sa acceptam realitatea si chiar daca un meci de fotbal urmarit fara sonor caci este singura metoda de-a scapa de acest zgomot deranjant , este plictisitor , fotbalul nu trebuie sa se opreasca aici ci sa demonstreze ca este sportul rege ( daca mai era nevoie de acest lucru ). Va doresc vizionare placuta tuturor celor care urmaresc competitia fotbalistica din Africa de Sud.
Peste cateva ore voi publica si pozele de pe Transfagarasan si tot in urmatorul articol voi posta si un filmulet surpriza . Ne revedem mai tarziu …..pe blog de bloc !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: