Viata nevazuta a unui dictator.

by

Pentru ca la ora cand scriu aceste randuri domnul presedinte sustine o comferinta de presa prin care incearca sa ne explice cat de eficiente sunt masurile pe care executivul din Piata Victoriei vrea sa le puna in aplicare in urmatoarea perioada de timp , am preferat sa deschid calculatorul si sa dau o tura prin google, un prieten adevarat de mare ajutor de altfel si care mai mereu reuseste sa ma scoata din situatii de criza.
Astfel , am ajuns sa lecturez un articol dintr-un cotidian central de unde am aflat cateva lucruri despre fostul mare dictator al aniilor 90 , Nicolae Ceausescu.

Viata nevazuta a unui dictator.
Stiam ca Nicolae Ceausescu adora vanatul , constructiile impunatoare din beton , paradele fastuoase cu ocazia sarbatorilor comuniste etc, dar nu stiam ca desi ura religia a donat bani manastirilor de pe muntele Athos.La mijlocul anilor ’70, Nicolae Ceauşescu a ajutat aşezămintele religioase româneşti aflate pe muntele Athos.Aflat în vizită oficială acolo, în martie 1976, Ceauşescu a acceptat să primească vizita a trei călugări bătrâni, din cadrul mănăstirilor româneşti aflate pe muntele Athos, toţi trecuţi de vârsta de 70 de ani. I-au dăruit lui Ceauşescu o icoană nouă şi câteva obiecte din lemn, un potir, o cutie plină cu smirnă şi tămâie. (…) Iar acesta le-a promis sprijinul Cultelor din România” . Dar, conform lui Camil Roguski, fostul arhitect al lui Ceauşescu, ajutorul s-a concretizat şi în suma de 1.000.000 de dolari.
Ceauşescu avea şi doi măgari pe care-i plimba pe aleile vilei din Primăverii, crezând, precum împăraţii romani, că-i vor aduce noroc. În plus, se pare că Ceauşescu obişnuia să doarmă “echipat” într-o cămaşă de noapte ţărănească.
Despre Elena Ceauşescu,se spune că îşi trata reumatismul cu foi de varză, iar în tinereţe i se spunea “Elena lui Briceag”, tatăl ei ascuţind bricege.

În cartea “Adevăruri interzise”, Camil Roguski, arhitectul lui Ceauşescu, îşi aminteşte de câteva dintre obiceiurile acestuia, dar şi ale soţiei sale, Elena.
“Ei au ascultat doctorii. Nu voiau să se îngraşe. În fiecare dimineaţă se sculau la ora 6.00, îşi făceau toaleta intimă, îşi puneau în spate un rucsac cu o anumită greutate şi mergeau aşa o jumătate de oră, trei sferturi de oră, pe aleile grădinii (n.r.- grădina vilei din Primăverii, str. Herăstrău 50, Bucureşti)… Mâncau multe legume, iar carne mai deloc. Dar l-am auzit spunând valetului: «Mă, Lie, a plecat doctorul?». «Da».«Atunci, fă-mi şi mie o friptură»”

Ceauşescu era ordonat, isi aranja singur hainele, si era fan al serialul “Kojak”, cu Telly Savalas , dar urmărea şi filmele poliţiste americane. Ii plăcea să mănânce simplu: ciorbă de ştevie, urzici, spanac şi n-a băut niciodată “Pepsi”.

Unul dintre cele mai mari regrete ale dictatorului comunist a fost acela ca nu se putea plimba cu tramvaiul.

Mihaela Moraru Ceauşescu, în cartea ei “Nu regret, nu mă jelesc, nu strig” , spunea ca unchiul ei ii marturiseste intr-o zi unul dintre marile sale regrete;
“Mi-e dor să mă plimb cu tramvaiul. Să fie lume multă şi să mă calce cineva pe picior”. La remarca Mihaelei că i s-ar putea aranja uşor o astfel de plimbare de către cei de la “protocol”, Nicolae Ceauşescu îi precizează, cu amărăciune: “Nu cu un tramvai special, condus de vreun general deghizat, ci cu un tramvai normal, plin de oameni care vin de la lucru. Ei, nu ştii tu ce groaznic e să-ţi dai seama că niciodată n-o să mai poţi face un anumit lucru!”.
Nu este o regula ca bogatia iti aduce automat si fericire. Stim cu totii ca Ceausescu a avut o viata plina de controverse care pana la urma a sfarsit tragic pentru el. Se pare ca cei in varsta il regreta tot mai mult mai ales dupa evolutia economica a tarii noastre din ultima vreme.
Noapte buna !

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: