In pas cu moda !

by

Daca mai toti bloggerii din Romania au postat pe pagina lor personala articole legate de aceasta zi a pacalelilor cum mai este ea denumita in popor , ziua de 1 aprilie , am decis sa fiu si eu in pas cu moda si sa va povestesc si eu pe scurt cate ceva despre acest subiect.

Cu o istorie veche de mii de ani, Ziua Păcălelilor, „sărbătorită” în majoritatea ţărilor pe 1 aprilie, a născut farse pe cât de originale, pe atât de sugestive pentru naivitatea „victimelor” dispuse oricând să creadă că tot ce zboară se mănâncă.
Povestea zilei de 1 aprilie începe în Antichitate, când cele mai multe popoare, inclusiv romanii şi hinduşii, obişnuiau să sărbătorească Anul Nou în preajma Echinocţiului de primăvară, între 20 martie şi 5 aprilie. În ciuda datelor istorice, despre Ziua Păcălelilor se spune că ar fi originară din Anglia. A evoluat şi a crescut în popularitate foarte rapid, deoarece păcălelile au reprezentat întotdeauna o „reţetă” sigură de distracţie.
Pe cât de lungă este istoria zilei de 1 aprilie, pe atât de numeroase sunt farsele celebre, care au făcut înconjurul lumii şi au amuzat întreaga planetă.

În 1915, un pilot francez de pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial a survolat tabăra germană şi a aruncat o încărcătură ce părea a fi o bombă. Soldaţii germani au fugit speriaţi în toate părţile, însă, după ce au constatat că nu se produce nicio explozie, s-au apropiat discret de „bomba” care, de fapt, era o minge de fotbal însoţită de mesajul „Păcăleală de 1 Aprilie!”.

În 1957, una dintre cele mai respectate emisiuni de la BBC, Panorama, a lansat o altă „bombă”: datorită condiţiilor meteo favorabile, fermierii elveţieni au reuşit să obţină o recoltă senzaţională de…spaghete. Ştirea a fost însoţită de imagini cu oameni culegând spaghetele din copaci, astfel că, aproape instantaneu, postul de televiziune a fost asaltat cu telefoane. „Cum pot cultiva şi eu spaghete?”, întrebau majoritatea, iar cei de la BBC au răspuns, cu umor şi diplomaţie: „Plantaţi un băţ din cutia de spaghete într-o conservă cu sos de tomate şi…speraţi la tot ce e mai bun”.

Şi mai gogonată a fost minciuna mediatizată pe 1 aprilie 1962 de singurul post de televiziune din Suedia, care emitea alb-negru. Directorul tehnic al postului a apărut pe micul ecran şi le-a spus telespectatorilor că, datorită unei noi tehnologii, oricine va putea vedea programele în culori, cu condiţia să acopere ecranul cu o folie transparentă de plastic. Mii de telespectatori i-au urmat sfatul, însă programele au putut fi recepţionate color de-abia în 1970 şi, evident, fără nicio legătură cu tehnologia „revoluţionară”.

Pe 1 aprilie 1965, cotidianul danez Politiken titra pe un ton cât se poate de serios: „Parlamentul a votat ca toţi câinii să fie vopsiţi obligatoriu în alb”. Mulţi cititorii nu au intuit farsa nici după ce au citit raţiunea acestei măsuri, scrisă în aceeaşi ştire: „Scopul este creşterea securităţii pe şosele, în condiţiile în care câinii albi sunt mult mai vizibili decât ceilalţi”.

Tot despre o lege nouă vorbea, pe 1 aprilie 1993, postul german de radio Rundfunk. „Practicanţii jogging-ului în parcuri vor trebui, de-acum încolo, să alerge cu cel mult 4 kilometri pe oră în această perioadă a anului, pentru a nu deranja veveriţele, aflate în sezonul de împerechere”.

În Belgia, cel mai mare provider de internet, Skynet, a anunţat la 1 aprilie 2006, in cele trei limbi naţionale, că date fiind tensiunile crescânde dintre flamanzi şi valoni, umorul în public va fi interzis prin lege.

În 1997, utilizatorii de internet din toată lumea au fost bombardaţi cu mesajul: „Internetul se închide între 31 martie şi 2 aprilie, pentru curăţenia de primăvară”. În mesaj se spunea că vor fi aruncate la gunoi toate căsuţele poştale online nefolosite de multă vreme şi paginile web inactive, păcăleala fiind, de fapt, un „up-date” la o farsă mondială mai veche, care a vizat „curăţenia de primăvară” în reţelele de telefonie.

Un an mai târziu, tot pe internet s-a răspândit ştirea că, la iniţiativa unei asociaţii americane „pentru Ştiinţă şi Adevăr”, valoarea numărului Pi (3,14159), una dintre constantele matematicii, a fost schimbată, prin lege, de autorităţile statului Alabama, care, pentru a simplifica lucrurile, a hotărât că aceasta să fie egală cu 3. Fără a bănui că este vorba despre o glumă, sute de matematicieni au protestat faţă de această măsură „abuzivă”.

Tot în 1998, lanţul de fast-food-uri Burger King a publicat pe 1 aprilie o pagină publicitară în USA Today, anunţând că lansează hamburgerul pentru stângaci, cu aceleaşi ingrediente ca originalul, însă condimentele sunt rotite cu 180 de grade, pentru a furniza acelaşi grad de satisfacţie şi celor care nu folosesc la masă mâna dreaptă. Chiar dacă, a doua zi, compania a revenit precizând că a fost vorba despre o farsă, fast-food-urile au fost invadate de mii de clienţi care cereau, după caz, hamburger-ul cel nou, pentru stângaci, sau pe cel „pentru dreptaci”.

Una dintre cele mai răsunătoare farse de dată relativ recentă a fost făcută în 2008 de postul TV BBC. În seria de emisiuni „Miracolele evoluţiei”, postul britanic a prezentat imagini cu pinguini zburători care, sătui chipurile de gerul din Antarctica, au plecat să petreacă iarna la cald, în America de Sud. Imediat, însă, BBC a difuzat un material în care explica faptul că totul a fost o păcăleală de 1 aprilie, în care pinguinii zburători au fost realizaţi cu ajutorul computerului.

Maine este Vinerea Mare si nu este pacaleala. Am decis ca din respect fata de aceasta zi sa nu public niciun articol pe blog de bloc sau pe blogul sportiv. Ne reintalnim sambata dimineata .

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: