Un alt episod despre Fagarasul de odinioara !

by

Buna seara prieteni , vorba lui Minculescu de la IRIS ! Hai sa incercam pentru cateva momente sa ne reamintim cateva din clipele de altadata . Am sa va prezint in continoare imagini din Fagarasul de odinioara .Inainte sa fac acest lucru sa mai palavragim putin despre asezarea in care ne ducem traiul .
Si eu ma aflu printre aceia care l-au urat pe Ceausescu chiar daca el s-a dus exact in anul cand eu deveneam major.Cu toate acestea cred ca daca ar mai fi continoat sa detina puterea in Romania cu siguranta ca in urmatorii ani de dupa 89 ar fi transformat tara noastra intr-una plina de cutii de chibrite cu orase noi construite de niste arhitecti care nu aveau habar deloc despre meseria care o practicau.Si asa s-au deramat o multime de cladiri cu un aspect incomparabil de frumos fata de cele aparute in locul lor. Sa revin la orasul nostru pentru a va reaminti cateva din locurile care acum sunt regretate de persoanele care au prins acele vremuri.Pentru inceput am sa le spun celor mai tineri ca orasul nostru a fost la un moment dat resedinta unui judet cu acelasi nume ca Fagarasul. Iata si harta lui ;
Judeţul se afla în sudul Transilvaniei, de-a lungul râului Olt iar teritoriul lui era împărţit între judeţele Sibiu şi Braşov. Se învecina la nord cu judeţul Târnava-Mare, la vest cu judeţul Sibiu, la est cu judeţul Braşov iar la sud cu judeţele Argeş şi Muscel. Judeţul a fost desfiinţat odată cu reforma administrativă din 6 septembrie 1950.Conform datelor recensământului din 1930 populaţia judeţului era de 86.039 de locuitori, dintre care 78,3% români, 12,5% germani, 5,5% maghiari ş.a. Din punct de vedere confesional a fost înregistrată următoarea alcătuire: 55,2% ortodocşi, 25,7% greco-catolici, 12,9% lutherani ş.a.În 1930 populaţia urbană a judeţului era de 7.841 de locuitori, dintre care 54,2% români, 26,7% maghiari, 12,4% germani, 4,9% evrei ş.a. Sub aspect confesional orăşenimea era alcătuită din 34,9% ortodocşi, 19,7% greco-catolici, 14,4% reformaţi, 13,5% romano-catolici, 9,9% lutherani, 5,0% mozaici, 2,3% unitarieni ş.a.
Suprafata. 2.432 km² era unul dintre judeţele cele mai mici ale ţării.
ISTORIE
Vechime si dezvoltare istorica. Făgăraşul, al carui nume derivă, probabil, de la fagii săi – a fost pâna în sec. al XVI-lea o posesiune a domnilor Ţării Românesti. Tradiţia face din Radu Negru Descălicătorul, un voevod al Făgăraşului.
În 1599 Mihai Viteazul intrând cu oştile sale în Transilvania, ia din nou în posesiune vechiul pământ muntenesc.
Mai târziu, Constantin Brâncoveanu si Stefan Cantacuzino au avut moşii întinse în cuprinsul acesteia : primul la Sâmbăta de Sus si Poiana Mărului, iar al doilea, la Recea. Brâncoveanu a înălţat la Sâmbăta şi o biserica, pe care a înzestrat-o bogat.
Ea a servit de catedrala episcopiei române după Unirea cu Roma şi pâna la stramutarea ei la Blaj.
Între 1764 şi 1850 parte din ţinutul Făgăraşului a format districtul de granită, cu regimentul I românesc de granită Nr. 91, având reşedinta la Orlat.
Pacat ca judetul Fagaras nu a reusit sa supravietuiasca regimului comunist caci acum nu am fi fost nevoiti sa mai batem drumul Brasovului pentru tot felul de documente de care avem nevoie in viata de zi cu zi.
In continoare am sa va prezint prima imagine care infatiseaza centrul Fagarasului de odinioara. Total necunoscut celor care privim aceasta fotografie dar dupa parerea mea mult mai frumos decat cel actual.
Ahitectura din acea vreme este foarte clar ca avea influente germane mostenite de la etnia saseasca care in acele timpuri era foarte numeroasa in zona noastra.
In seara aceasta am sa va mai prezint doar o poza deoarece articolul meu se transforma intr-unul destul de lung si nu vreau sa va plictisesc .Sper ca maine sa va arat si alte imagini intr-un nou episod despre Fagarasul de odinioara!
In imaginea de mai sus putem sa observam cum aratau aleile din jurul Cetatii Fagarasului . Se pare ca in ultima vreme oamenii constientizeaza tot mai mult expresia ” tot ce e vechi arata mult mai bine ” ! Sigur , In acele timpuri nu erau strazile asfaltate si cu siguranta praful se simtea ca la el acasa pe arterele din oras. Cu toate acestea eu as fi curios cum se traia in perioada aceia si cel mai mult as fi interesat sa descopar mentalitatea oamenilor de demult . Bunicii nostri , atunci cand ne povesteau despre vremurile apuse, nu uitau sa ne aminteasca un lucru:
– baza pe care era cladita societatea era bunul simt si cinstea ! Oare chiar asa sa fi fost ? Mai sondam, mai foram …cine stie, cert este ca maine ne vom intalni pe blog de bloc unde veti gasi un alt episod despre Fagarasul de odinioara !

Reclame

3 răspunsuri to “Un alt episod despre Fagarasul de odinioara !”

 1. Horatiu Paltan Says:

  Foarte frumos articol, felicitarile mele. Credeam ca sunt singurul nostalgic ce vrea judetul Fagaras inapoi 🙂

 2. Florin Dobrescu Says:

  Sustin reinfiintarea judetului Fagaras. Sunt foarte legat de Tara Fagarasului. Reinfiintarea acestui judet ar fi cat se poate de legitima si fireasca.
  Char, exista deja un demers oficial in acest sens. Daca nu, haideti sa-l incepem.
  Florin Dobrescu
  Secretar general al Partidului „Pentru Patrie”
  0722749249, buciumul@yahoo.com

 3. Florin Dobrescu Says:

  Sustin reinfiintarea judetului Fagaras. Sunt foarte legat de Tara Fagarasului. Reinfiintarea acestui judet ar fi cat se poate de legitima si fireasca.
  Char, exista deja un demers oficial in acest sens? Daca nu, haideti sa-l incepem.
  Florin Dobrescu
  Secretar general al Partidului „Pentru Patrie”
  0722749249, buciumul@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: